Osmu godinu za redom obilježen Dan plave zvijezde

02. 6. 2024.

Osmu godinu za redom obilježen Dan plave zvijezde

S ciljem davanja podrške oboljelima no i s potrebom isticanja odlaska na preventivne preglede, održana je javno zdravstvena akcija Dan plave zvijezde koju je ugostila kazališna kavana Kavkaz

Ove subote, 25. svibnja 2024. u kazališnoj kavani KAVKAZ, obilježen je Dan plave zvijezde.

Cilj je ove zdravstveno-edukativne akcije jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva, isticanje bitnosti informiranosti o navedenoj zloćudnoj bolesti te podrška oboljelima od iste. „Dan plave zvijezde“ obilježava se po uzoru na manifestaciju „Dress in Blue Day“ koja se već dugi niz godina obilježava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance.

Udruga ju je obilježila zdravim prirodnom koktelima i voćnim salatama, dijeljenjem edukativnih letaka svim posjetiteljima Kavkaza kao i ukusnim zdravim dm grickalicama, a sve s ciljem skretanja pažnje na prevenciju.

Ovu promociju posjetili su i predstavnici mnogih institucija, liječnici i prijatelji udruge. Akciji su se odazvali pjevačica Lara Antić, Mislav Herman, Ljubica Lukačić, Davor Bernardić, Andrea Šupe Parun, Mirjana Kujundžić Tiljak, Otto Barić, Davor Filipović, Ivica Lovrić, Maja Cvetojević, Jasna Tucak, bajkeri Pleter Chapter Croatia H.O.G. i mnogu drugi.

Stručne i pouzdane informacije prenio je Dr. Pavo Kostopeč rekao: „Bolest otkrivena u ranom stadiju jamči brzo i uspješno liječenje, brzi povratak u obiteljsku i radnu sredinu te što je najvažnije punu duljinu i potpunu kvalitetu života.

Odaziv Hrvata je premalen, ovisno o ishodišnim točkama naših statistika rezultat je 20%, najviše do 30%. Što je i s aspekta uloženih financijskih sredstava i javnozdravstvene skrbi nedovoljan rezultat da bi program mogli smatrati uspješnim. U nacionalni program su na različite načine integrirane mnoge zdravstvene institucije i organizacije, od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te strukovnih organizacija poput Hrvatskog gastroenterološkog društva, stručnih suradnika kao što su obiteljski liječnici i patronažne sestre pa sve do liječnika i zdravstvenih timova, izvršitelja zdravstvenih usluga, dijagnostičkih procedura i procesa liječenja. Suradnja svih navedenih mora se poboljšati da bi rezultati nacionalnog programa bili bolji

Ovo je jedan od najtežih karcinoma a  pacijenti se uobičajeno angažiraju tek kada se jave simptomi. Onda imamo jasno opravdanu zabrinutost i potrebu za žurnom dijagnostikom i liječenjem. Posljedica je opterećenje i udar na postojeće zdravstvene kapacitete, što onda može rezultirati neadekvatnim terminima i zakašnjelom liječenju.

U vrijeme pandemije koronavirusa su se svi društveni procesi zaustavili ili barem značajno unazadili. I ove naše javne zdravstvene kampanje su bile isključivo digitalne s limitiranim dosegom. Danas živimo postkorona razdoblje u kojem su se generalno građani kao jedinke povukli u svoje domove i u sebe same te slabije participiraju u svim procesima zajednice. A sve je izravna posljedica same pandemije. Tako da je korona napravila veliku štetu svim preventivnim i javnozdravstvenim akcijama te će trebati niz godina da se ta šteta popravi.

Osim medija i javno angažiranih osoba te volontera i profesionalaca uključili smo pripadnike zajednice koji izravno komuniciraju s najvećim brojem sugrađana. Tako smo primjerice uključili zaposlenike dm-a, koji građanima, svakodnevno u velikom broju pružaju trgovačke usluge, a proizvodi su im usko povezani s higijenom, zdravom prehranom i zdravljem u cijelosti. Uključili smo pružatelje usluga javnog prijevoza, vozače ZET-a, koji su najviše od svih članova društva u komunikaciji s našim sugrađanima. Uključili smo profesore i nastavnike. Zašto? Jer ne želimo da samo roditelji djecu zdravstveno odgajaju, već i da se djeca u školi u najmlađoj dobi osvješćuju i kada dođu kući svoje roditelje te djedove i bake potiču da iskoriste priliku i odazovu se na test ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Naš simbol postaje plava kravata i cilj nam je da dogodine u Zagrebu omasovimo akciju s više tisuća kravata koje će se nositi cijeli tjedan, a ne samo na dan kampanje i u vrijeme eventa. Cilj je osvijestiti društvo u cijelosti i svakog pojedinca ponaosob o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Želimo pojačati zdravstvenu odgovornost zajednice. Svi skupa moramo u tome participirati. Profesionalci zdravstvenog sustava, društveni aktivisti i volonteri, svi dionici civilnog društva, svi građani i svaki pojedinac ponaosob te sva medijska i ukupna javnost. To je opće društveni angažman i zajednički projekt cijele zajednice.“