Brojni građani pridružili su se važnoj ‘ružičastoj’ povorci i poslali snažnu poruku pozitive i ohrabrenja za sve one koji se bore s bolešću raka dojke.

21. 10. 2023.

Story Pink Fest spaja edukativno – donatorsko događanje tradicionalnog projekta Story Pink, u organizaciji magazina Story i udruge P.I.N.K – life koji se provodi tijekom listopada.

U najljepšem zagrebačkom parku brojnim okupljenima obratili su se uzvanici i naglasili važnost prevencije, a ukoliko dođe do oboljenja – važnost podrške okoline i pozitivnog stava oboljelih, a potom su se svi zajedno predvođeni bajkerima iz Udruge vozača Harley- Davidson motora – PLETER CHAPTER CROATIA u povorci uputili prema Cvjetnom trgu gdje građane očekuje bogat edukativni, ali i zabavni program.

‘Javnozdravstvene kampanje su izuzetno važne da bi ukazale na problematiku ženskih bolesti. Svjesnost raste iz dana u dan, ne iz godine u godinu, a žene koje se trenutno liječe od raka dojke mogu posvjedočiti da je slika od par godina puno drugačija od one danas. Danas je odaziv na preglede mnogo veći, važno je da žene brinu o sebi’, istaknula je Nives Moric, predsjednica Udruge P.I.N.K.-life.

Dr. Krešimir Martić, specijalist opće kirurgije i subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije, istaknuo je važnost pregleda i pravovremenog javljanja liječniku.

‘Bitna je poruka da naše pacijentice s karcinomom dojke nisu same. Ovdje dajemo potporu, educiramo i naglašavamo važnost rane dijagnoze, edukacije i prevencije kako bi liječenje bilo uspješno. Mislim da ovakve akcije i adekvatne edukacije daju kvalitetne rezultate. U Hrvatskoj je smrtnost od karcinoma dojke stalno u opadanju što ukazuje na važnost ovakvih događanja. Karcinom dojke je bolest koja je danas izlječiva, moramo je otkriti na vrijeme kako bi oboljele osobe mogle normalno živjeti’, naglasio je.

Andrea Šupe Parun, nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke zahvalila se svima udrugama što godinama rade na senzibilizaciji javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

‘Najčešće je sijelo raka kod žena svugdje u svijetu, pa i kod nas. Ne znamo kako ga spriječiti, ali znamo kako ga otkriti na vrijeme jer je tada izlječiv u 90 posto slučajeva. Osmu godinu zaredom imamo pad mortaliteta od raka dojke, prije nekoliko godina imali smo više od 1000 žena preminulih od raka dojke, a danas ta brojka iznosi manje od 700’, rekla je i pozvala sve žene da se odazovu kad dobiju poziv na pregled.

‘Grad Zagreb je pored nacionalnog programa omogućio svojim građankama otkrivanje raka dojke pomoću mobilnog mamografa. Vrlo je važno da se svi odazovu, da paze na zdravlje dojke i da što je prije moguće potraže pomoć, rekla je Jasna Tucak, voditeljica odjela za Odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti pri Gradu Zagrebu, usput zahvalivši svima uključenima u ovu, ali i slične akcije.

Andrea Bićanić iz Ministarstva zdravstva zahvalila je udruzi P.I.N.K. Life na prepoznavanju važnosti podizanja svijesti o ovoj temi. ‘Nadam se da će današnji dan naglasiti važnost odazivanja na preglede, ali i važnost samopregleda dojki’, dodala je.

Zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić istaknula je da se u Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku često raspravlja o zloćudnim bolestima.

‘Obilježimo svaku prigodu, iako nemamo često naše sjednice, i tada razgovaramo o bitnim temama, odnosno o onom što mislimo da je u tom trenutku najveći problem. Mislim da od prošle godine ima pomaka, da je sve više žena svjesno da se mora odzivati na mamografske preglede, da se moraju brinuti o svom zdravlju i da je važan samopregled’, istaknula je.

‘Ružičasta povorka’ izazvala je veliki interes građana kojima je prenesena poruka važnosti preventivnih pregleda što se posebno naglašava i samim geslom projekta ‘Sačuvajmo zdrave dojke’. Jer samopregled može spasiti život!

Po dolasku povorke na Cvjetni trg program se nastavio posebnom modnom revijom na jedinstvenom ‘pink tepihu’ kojim su se prošetati hrabre dame – članice udruge P.I.N.K – life noseći haljine poznatih domaćih dizajnera koji su podržali ovu posebnu modnu reviju. U njihovoj pratnji bile su i brojne poznate osobe.

Ovaj društveno važan projekt podržavaju partneri dm Hrvatska, PBZ Card te Croatia Poliklinika.