UDRUGA PINK LIFE NAJAVLJUJE TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA NARCISA

18. 3. 2024.

U sklopu zajedničkih napora za podršku borbi protiv raka, održat ćemo posebno obilježavanje Dana Narcisa. Ovaj događaj ima za cilj podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, podrške oboljelima od raka te promicanje preventivnih mjera.

U subotu, 23. ožujka 2024. u Zagrebu na Cvjetnom trgu kod spomenika Udruga P.I.N.K. – life obilježit će Međunarodni Dan Narcisa. Centralna akcija održati na Cvjetnom trgu (kod spomenika) od 10 do 14 sati, dok dnevne aktivnosti s volonterima Udruge možete posjetiti i na još dodatnih šest punkta: tržnica Špansko, Trešnjevački trg, Trg bana Josipa Jelačića, tržnica Gajnice, tržnica Dubrava te u Sesvetama.
Ova akcija se održava s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije. Oboljele članice i članovi Udruge P.I.N.K. – life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te osobe iz javnog i političkog života, rame uz rame dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana, te time sudjelovati u obilježavanju ovog važnog međunarodnog dana.

POZITIVAN TREND SMANJENA STOPE SMRTNOSTI U POSLJEDNJIH 6 GODINA
Doprinos ovom trendu uistinu je i aktivno sudjelovanje medija u praćenju svih preventivnih aktivnosti.
Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena (stopa 35,4/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak preko 80% novooobljelih je starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga je u Hrvatskoj u padu. Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. Bilježimo pad mortaliteta za 25% posljednjih 6 godina u RH.

To je sigurno dijelom rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, započetog 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv na mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

POVIJEST DANA NARCISA

Međunarodni Dan Narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu, uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.
Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.