Obilježen Dan plave zvijezde

10. 6. 2021.

DAN PLAVE ZVIJEZDE

Važno zdravstveno-edukativno događanje petu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva

Zagreb, 10. lipnja 2021. – Ovog četvrtka, 10. lipnja 2021. od 18 sati Udruga P.I.N.K. – life obilježen je Dan plave zvijezde (Blue Day) u malo drugačijem obliku. Naime, zbog nepovoljne epidemiološke situacije vezano uz virus Covid – 19 obilježavanje “Dana plave zvijezde” provedeno je na način da je održano stručno online predavanje uživo na Facebook stranici naše udruge na temu prevencije raka debelog crijeva. Predavanjem je prikazana trenutna situacija i trendovi vezani uz pojavnost i smrtnost od raka debelog crijeva u svijetu, EU i Hrvatskoj. Glavni dio predavanja odnosio se na važnost primarne i sekundarne prevencije raka debelog crijeva.

Predavanje je održao dr.sc. Davor Kust, dr.med.,specijalist onkologije i radioterapije, koji je zaposlen na Klinici za onkologiju KBC-a „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu te je idejni začetnik i osnivač onkološke mreže onkologija.net.

Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju „Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. U Hrvatskoj se obilježava četvrtu godinu zaredom, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 3659 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2143, žene 1516) ,dok je od raka debelog crijeva u 2018. godini umrlo 2240 osoba (muškarci 1321, žene 919). Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2017. godine, Bilten 42, Zagreb, 2020., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2018. godini, Zagreb, 2019.). Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

Preživljavanje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. – 2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU (Izvor: Svjetsko istraživanje preživljenja od raka u razdoblju 2010 – 2014. (CONCORD – 3)).

Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i  već godinama iznosi tek 20-tak % građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 %, a željeni 65 %.

Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 23 650 novooboljelih od raka, dok je u 2017. godini od raka umrlo 13 964 osoba (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten 41, Zagreb, 2019., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2017. godini, Zagreb, 2018.). Sa stopom smrtnosti od 337,8/100 000 stanovnika u 2018. godini Hrvatska drži neslavno drugo mjesto smrtnosti od raka u EU i to odmah iz Mađarske sa stopom smrtnosti od 345,94/100 000 stanovnika. Prosjek EU je 260,6 umrlih od raka na 100 000 stanovnika (Izvor: Eurostat).

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.