DAN PLAVE ZVIJEZDE

07. 6. 2022.

Priopćenje za medije

DAN PLAVE ZVIJEZDE

Važno zdravstveno-edukativno događanje šestu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva

Zagreb, 11. lipnja 2022. – Ove subote, 11. lipnja 2022. od 10 do 12 sati Udruga P.I.N.K. – life obilježit će Dan plave zvijezde (Blue Day) u Gajevoj 7, na terasi caffe bara Espresso. Gostima će se uz kavu dijeliti bademi koji alkaliziraju tijelio i vitaminski sok od naranče, te edukativan letak, kako bi se na simboličan način osvijestila potreba vođenja zdravog života i odlaska na preventivne preglede.

U suradnji s partnerom projekta, francuskom tvrtkom Servier, ovaj program pratit će i edukativna predavanja kroz mjesec lipanj. Tako je 8. lipnja u 18 h na redu predavanje dr. med. Irme Goršić, specijalistice interne medicine, uža specijalistica internističke onkologije, koja će držati predavanje na temu “Program potpore namijenjen osobama s karcinomom probavnog sustava.”

Predavanje koje će 13.6. u 18 h održati dr.sc. Davor Kust, dr.med.,specijalist onkologije i radioterapije, koji je zaposlen na Klinici za onkologiju KBC-a „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu te je idejni začetnik i osnivač onkološke mreže  bit će na temu “Prevencije i ranog otkrivanja raka probavnog sustava”.

Oba predavanja moći će se pratiti putem Facebook stranice Udruge kako bi svi zainteresirani ih bilo kojeg dijela Hrvatske ova predavanja mogli poslušati.

 

KAKO JE NASTAO DAN PLAVE ZVIJEZDE?

Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju „Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. U Hrvatskoj se obilježava šestu godinu zaredom, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

INFORMACIJE HZJZ iz 2022. – Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Ovo sijelo raka je drugo po pojavnosti i po smrtnosti od zloćudnih novotvorina. Od raka debelog i završnog crijeva (kolorektum) u Republici Hrvatskoj obolijeva godišnje prosječno oko 3500 osoba, a oko 2200 ih umire,  što je stabilan trend u posljednjih nekoliko godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske u 2019. god., rak debelog crijeva je otkriven u 3660 osoba.

Prema podacima baze umrlih HZJZ odnosno DZS, u 2020. godini od te bolesti umrlo je  2079 osoba, što je nešto niži apsolutni broj u odnosu na 2018. kad je umrlo 2240 osoba i 2019. kada je umrlo 2095 osoba, tako da je to treća godina za redom u kojoj se broj umrlih smanjuje. Ovo smanjenje smrtnosti bi bilo značajnije kad bi se svi građani pridržavali preporuka za sprječavanje raka kolorektuma, a među ostalim kada bi svi koristili priliku koja im je omogućena, da obave pregled stolice na golim okom nevidljivu krv u stolici u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se provodi od 2008. godine. Time bismo svake godine spasili živote 1000-1500 osoba.

Vrlo je važno da javnost bude dobro obaviještena kako je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, te da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi, pa je bitno da se u okviru programa pregledavaju i svi oni koji za sebe misle da su potpuno zdravi. Bolesnik nema znakova ove teške bolesti i ne zna da ima rak, sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu. Stanovništvo treba podučiti da je ovu vrstu raka moguće i spriječiti otkrivanjem pre zloćudnih izraslina unutar debelog crijeva (polipa) i njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda. Stoga pregled svakako treba obaviti kako bi se izbjegla ova bolest.

Važan pomak napravljen je u stupnju organizacije programa jer je od 2017.god. omogućeno praćenje pokazatelja kvalitete probira čime se omogućava još bolje osiguranje i unaprjeđenje kvalitete svih postupaka i pregleda obavljenih u okviru organiziranog programa probira.

 

Dodatne informacije o programu

Nacionalna koordinatorica programa

prof.dr.sc. Nataša Antoljak, dr.med. spec. epidemiolog:

“Odlukom vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni  program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Neposredni cilj programa ranog otkrivanja raka (probira-engl. screening) je otkrivanje te bolesti u asimptomatskih, naoko zdravih osoba oba spola ali i predstadija raka-polipa. Dugoročni cilj je smanjenje pobola i smrtnost od tog sijela raka, poboljšanje kvalitete života oboljelih zahvaljujući ranoj dijagnostici, te time unaprjeđenje zdravlja stanovništva. Organizirani program probira uključuje organizirano pozivanje na pregled, praćenje pokazatelja provedbe i učinka, te unaprjeđenje i osiguranje kvalitete obavljenih pregleda prema postavljenim standardima.

Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije.

Prvi pozivni ciklus počeo je 2008. godine i do sada su obavljena 4 ciklusa pozivanja te je upravo započeo peti. Prvi ciklus je zbog mnogobrojnih provedbenih problema trajao znatno dulje (pet godina). Procjena odaziva završenog 4. ciklusa je 24-52% ovisno o županiji i godištu, a veći je u starijoj dobnoj skupini. U nekoliko županija tijekom prvog dijela ovog ciklusa postignut je značajan porast broja odazvanih osoba što je rezultat trajnog prosvjećivanja građana kao i rada patronažnih sestara na terenu. Na žalost, taj trend je usporen zbog pandemije. Procjena mediana ukupnog odaziva završenog 4. ciklusa je 36%, a mediana udjela testiranih osoba unutar programa je 25%.

Neke osobe obave pregled unutar drugih preventivnih pregleda, te je po podacima EHIS istraživanja koje se provodi putem ankete, u 2019. godini 30% muškaraca i 29% žena dobi 50-74 godine ovaj test obavilo unutar zadnje dvije godine, a ukupno 37% unutar 3 godine. Očekujemo da će u sljedećem EHIS istraživanju postotak biti još veći, no, kako  i dalje ne dosiže nužnih 45%, ili željenih 65% potrebna je pojačana edukacija i podizanje svijesti o koristi ovog programa za očuvanje zdravlja građana. Program se provodi u ovoj dobnoj skupini jer se tako postižu optimalni rezultati i otkriva najveći udio ljudi s rakom ili prekancerozama debelog crijeva.

Za vrijeme tromjesečne obustave rada zbog pandemije, te tijekom protekle dvije godine, u kojima smo doživjeli i razaranja zbog potresa u nekoliko županija, program se provodio otežano. Iz podataka koje pratimo, možemo zaključiti da su, unatoč teškoćama i nešto duljem trajanju ciklusa (2,5 god), zavodi za javno zdravstvo obavili posao pozivanja, testiranja i naručivanja na kolonoskopije u cijelosti, a edukativne aktivnosti i motivacija sa strane liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara, pokazuju do sada najveći učinak na odaziv, te će ga trebati intenzivno i trajno nastaviti, što je izazov za ionako opterećen zdravstveni sustav. Ipak, važno je naglašavati da upravo ovaj način prevencije i ranog otkrivanja raka može odteretiti zdravstveni sustav, jer znamo koliko je dugotrajno i skupo liječenje uznapredovale bolesti, a pogotovo koliko je važno očuvanje zdravlja stanovništva u jeku pandemije a i inače. O očuvanju zdravlja važno je obrazovati sve, a ne samo ciljnu dobnu skupinu jer kvaliteta života bolesnika koji su liječeni u poodmakloj fazi raka debelog crijeva je ipak narušena a preživljenje slabije. Stoga se ove godine program provodi pod motom-pošalji uzorak-spriječi rak, kako bi svi uključeni zaista i poslali uzorak.

U ovom 5. ciklusu, iz županijskih zavoda za javno zdravstvo, pozivaju se sve osobe rođene od 1947-1971. godine.”