Drugi DAN PLAVE ZVIJEZDE – Blue Day

12. 6. 2018.

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) obilježila Dan plave zvijezde. Ovo zdravstveno-edukativno događanje u Hrvatskoj se  obilježava drugu godinu zaredom, a cilj mu je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva. Akcija se održala na terasi Johann Francka na Trgu bana J. Jelačića, gdje je Udruga zajedno s Johann Franckom dijelila voćne kupove na terasi, te na taj način promovirala zdrav način života. Potporu ovom iznimno važnom događanju dali su i bikeri kluba Pleter Chapter Croatia, koji od starta prate rad Udruge, a ovaj događaj su obilježili grupnom bikerskom fotografijom s članovima Udruge. U Hrvatskoj je godišnje više od 3000 novooboljelih i više od 2000 umrlih od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva predstavlja drugi po učestalosti tip raka u oba spola te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka.  90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina. „Podaci o učestalosti i smrtnosti od karcinoma debelog crijeva u Republici Hrvatskoj, mogu i moraju biti bolji, izazov je pred nama. U udruzi P.I.N.K Life držimo da hrvatski bolesnici zahtijevaju unapređenje cjelokupne skrbi raka debelog crijeva, od prevencije do liječenja svih pojedinih komplikacija, naša je zadaća omogućiti im bolje zdravstvene ishode. Kao polazište koje jamči uspijeh možemo uzeti činjenicu da se svaki rak debelog crijeva danas može uspješno ne samo dijagnosticirati, već i izliječiti pravovremenom kolonoskopskom procedurom. I to jest važna činjenica koje posebno mora biti svijestan svaki građanin sa povišenim rizikom razvoja raka debelog crijeva, primjerice oni koji imaju oboljelog srodnika, ili oni koji i sami imaju crijevne polipe ili boluju od kroničnih upalnih bolesti crijeva. Međutim ukupnu pojavnost raka debelog crijeva ne smijemo gledati s izoliranog gledišta i problemu pristupati paušalno, poboljšati zdravstvene ishode naših bolesnika, možemo samo integrativnim i koherentnim djelovanjem svih sastavnica zdravstvenog sustava, odgovornost nije na pojedinoj instituciji i pojedincu, već na cijelom sustavu, svima nama“, izjavio je dr. Pavo Kostopeč, predsjednik Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. – Life.

Za sve koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom. Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 340 na 100 000 stanovnika (Eurostat 2016). Te statistike pokazuju, naspram prošlih kada je u Hrvatskoj stopa smrtnosti bila 330 na 100 000 stanovnika, da je broj umrlih od raka u Hrvatskoj nažalost u porastu u odnosu na prijašnje godine.

Udruga P.I.N.K. – life zalaže se za donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka kao temeljne pretpostavke za rano otkrivanje i liječenje, a što bi dovelo do smanjenja smrtnosti i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj. Osim što bi Nacionalni plan borbe protiv raka trebao staviti naglasak na prevenciju i rano otkrivanje raka, jedna od ključnih mjera trebala bi se svakako odnositi na donošenje i implementaciju multidisciplinarnih smjernica za dijagnostiku i liječenje oboljelih od raka. Plan bi isto tako trebao dati odgovor na koji način pružiti kvalitetnu skrb oboljelima od raka u uznapredovalom stadiju bolesti. Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.