OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RAKA

30. 1. 2024.

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) obilježit će petu godinu za redom Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) s ciljem jačanja svijesti o važnosti stvaranja pravednijeg sustava onkološke skrbi, naglašavanja važnosti prevencije i podrške oboljelima od raka te poticanja svih u društvu: Vlade, lokalne samouprave, poslovnih subjekata, obrazovnih ustanova, obitelji i pojedinaca na poduzimanje određenih aktivnosti u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka. World Cancer Day utemeljen je Pariškom poveljom koja je usvojena na svjetskom Summitu – „Protiv raka za novi milenij“, održanom 04.02.2000. u Parizu. Cilj povelje je promocija istraživanja za liječenje kao i prevenciju bolesti, mobilizacija globalne zajednice na borbu protiv raka. Inicijator i koordinator obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka na globalnoj razini je organizacija sa sjedištem u Ženevi, Švicarska (Union for International Cancer Control). Organizacija je osnovana 1933. te je najstarija i najveća međunarodna organizacija za rak.

U suradnji s udruženjem Sutra je novi dan – Velika Kladuša obilježit ćemo ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka. Udruženje Sutra je novi dan – Velika Kladuša osnovano je 2016. godine s ciljem podizanja svijesti o prednosti rane prevencije karcinoma svih vrsta. Udruženje je od 2023. godine član ECPC (European Cancer Patient Coalition) te su dio Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICC) u Ženevi.

Udruženje Sutra je novi dan – Velika Kladuša 2012. objavilo je knjigu Kladuške heroine. Ista je 2023. prevedena i na engleski jezik. Knjiga priča inspirirajuće priče hrabrih žena koje su preboljele rak dojke.

Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite 3. veljače u 11 sati u knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića kako bismo zajedno obilježili „Svjetski dan borbe protiv raka“, u sklopu kojeg će biti predstavljanje upravo ove knjige Kladuške heroine.