OBILJEŽEN DAN PLAVE ZVIJEZDE

13. 6. 2022.

DAN PLAVE ZVIJEZDE

Održan je dan kojim se obilježava jačanje svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva

Ove subote, 11. lipnja 2022. od 10 do 12 sati Udruga P.I.N.K. – life obilježila je druženjem uz zdravi sok i bademe Dan plave zvijezde (Blue Day) u Gajevoj 7, na terasi caffe bara Espresso. Gosti su dobili bademe za alkaliziranje tijela kao podsjetnik na potrebu zdravog načina života ali i vitaminski sok od naranče, te edukativan letak, kako bi se na simboličan način osvijestila potreba kontinuiranog vođenja zdravog života i odlaska na preventivne preglede.

Samom druženju su se odazvale sad već i ambasadorice zdravog života koje redovito daju potporu Udruzi, a to su Leonarda Lončar, Tihana Harapin Zalepugin i Matija Vujica koja rad Udruge prati od samih početaka, te mlada influencerica Lorin Nukić.

Bili su prisutni i okupljeni i mnogi prijatelji Udruge, poput dr. Trpimira Goluže koji je došao ispred Skupštine Grada Zagreba, a prisutne su bile i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić, koja je stigla u ime Gradonačelnika, iz HZJZ bila je Marinka Šimunovac – Gašpar, te Dunja Poljak Skoko iz Ministarstva zdravstva, dr. Davora Kusta, Vesne Škare Ožbolt i Amre Peternel, članice uprave Dinama, te dr. Saša Srića.

Na sam skup došlo je i nekoliko bikera Harley-Davidson kluba Pleter Chapter.

U suradnji s partnerom projekta, francuskom tvrtkom Servier, ovaj program prate i edukativna predavanja kroz mjesec lipanj. Tako je već održano predavanje dr. med. Irme Goršić, specijalistice interne medicine, uža specijalistica internističke onkologije, na temu “Program potpore namijenjen osobama s karcinomom probavnog sustava.” čija se snimka može pogledati na Facebook stranicama Udruge.

Predavanje dr.sc. Davor Kust, dr.med.,specijalist onkologije i radioterapije, koji je zaposlen na Klinici za onkologiju KBC-a „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu te je idejni začetnik i osnivač onkološke mreže  bit će na temu “Prevencije i ranog otkrivanja raka probavnog sustava”, i snimka će također biti dostupna na Facebook stranici Udruge.

KAKO JE NASTAO DAN PLAVE ZVIJEZDE?

Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju „Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. U Hrvatskoj se obilježava šestu godinu zaredom, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

INFORMACIJE HZJZ iz 2022. – Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Ovo sijelo raka je drugo po pojavnosti i po smrtnosti od zloćudnih novotvorina. Od raka debelog i završnog crijeva (kolorektum) u Republici Hrvatskoj obolijeva godišnje prosječno oko 3500 osoba, a oko 2200 ih umire,  što je stabilan trend u posljednjih nekoliko godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske u 2019. god., rak debelog crijeva je otkriven u 3660 osoba.

Prema podacima baze umrlih HZJZ odnosno DZS, u 2020. godini od te bolesti umrlo je  2079 osoba, što je nešto niži apsolutni broj u odnosu na 2018. kad je umrlo 2240 osoba i 2019. kada je umrlo 2095 osoba, tako da je to treća godina za redom u kojoj se broj umrlih smanjuje. Ovo smanjenje smrtnosti bi bilo značajnije kad bi se svi građani pridržavali preporuka za sprječavanje raka kolorektuma, a među ostalim kada bi svi koristili priliku koja im je omogućena, da obave pregled stolice na golim okom nevidljivu krv u stolici u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se provodi od 2008. godine. Time bismo svake godine spasili živote 1000-1500 osoba.

Vrlo je važno da javnost bude dobro obaviještena kako je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, te da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi, pa je bitno da se u okviru programa pregledavaju i svi oni koji za sebe misle da su potpuno zdravi. Bolesnik nema znakova ove teške bolesti i ne zna da ima rak, sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu. Stanovništvo treba podučiti da je ovu vrstu raka moguće i spriječiti otkrivanjem pre zloćudnih izraslina unutar debelog crijeva (polipa) i njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda. Stoga pregled svakako treba obaviti kako bi se izbjegla ova bolest.

Važan pomak napravljen je u stupnju organizacije programa jer je od 2017.god. omogućeno praćenje pokazatelja kvalitete probira čime se omogućava još bolje osiguranje i unaprjeđenje kvalitete svih postupaka i pregleda obavljenih u okviru organiziranog programa probira.

Dodatne informacije o programu

Nacionalna koordinatorica programa

prof.dr.sc. Nataša Antoljak, dr.med. spec. epidemiolog:

“Odlukom vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni  program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Neposredni cilj programa ranog otkrivanja raka (probira-engl. screening) je otkrivanje te bolesti u asimptomatskih, naoko zdravih osoba oba spola ali i predstadija raka-polipa. Dugoročni cilj je smanjenje pobola i smrtnost od tog sijela raka, poboljšanje kvalitete života oboljelih zahvaljujući ranoj dijagnostici, te time unaprjeđenje zdravlja stanovništva. Organizirani program probira uključuje organizirano pozivanje na pregled, praćenje pokazatelja provedbe i učinka, te unaprjeđenje i osiguranje kvalitete obavljenih pregleda prema postavljenim standardima.

Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije.

Prvi pozivni ciklus počeo je 2008. godine i do sada su obavljena 4 ciklusa pozivanja te je upravo započeo peti. Prvi ciklus je zbog mnogobrojnih provedbenih problema trajao znatno dulje (pet godina). Procjena odaziva završenog 4. ciklusa je 24-52% ovisno o županiji i godištu, a veći je u starijoj dobnoj skupini. U nekoliko županija tijekom prvog dijela ovog ciklusa postignut je značajan porast broja odazvanih osoba što je rezultat trajnog prosvjećivanja građana kao i rada patronažnih sestara na terenu. Na žalost, taj trend je usporen zbog pandemije. Procjena mediana ukupnog odaziva završenog 4. ciklusa je 36%, a mediana udjela testiranih osoba unutar programa je 25%.

Neke osobe obave pregled unutar drugih preventivnih pregleda, te je po podacima EHIS istraživanja koje se provodi putem ankete, u 2019. godini 30% muškaraca i 29% žena dobi 50-74 godine ovaj test obavilo unutar zadnje dvije godine, a ukupno 37% unutar 3 godine. Očekujemo da će u sljedećem EHIS istraživanju postotak biti još veći, no, kako  i dalje ne dosiže nužnih 45%, ili željenih 65% potrebna je pojačana edukacija i podizanje svijesti o koristi ovog programa za očuvanje zdravlja građana. Program se provodi u ovoj dobnoj skupini jer se tako postižu optimalni rezultati i otkriva najveći udio ljudi s rakom ili prekancerozama debelog crijeva.

Za vrijeme tromjesečne obustave rada zbog pandemije, te tijekom protekle dvije godine, u kojima smo doživjeli i razaranja zbog potresa u nekoliko županija, program se provodio otežano. Iz podataka koje pratimo, možemo zaključiti da su, unatoč teškoćama i nešto duljem trajanju ciklusa (2,5 god), zavodi za javno zdravstvo obavili posao pozivanja, testiranja i naručivanja na kolonoskopije u cijelosti, a edukativne aktivnosti i motivacija sa strane liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara, pokazuju do sada najveći učinak na odaziv, te će ga trebati intenzivno i trajno nastaviti, što je izazov za ionako opterećen zdravstveni sustav. Ipak, važno je naglašavati da upravo ovaj način prevencije i ranog otkrivanja raka može odteretiti zdravstveni sustav, jer znamo koliko je dugotrajno i skupo liječenje uznapredovale bolesti, a pogotovo koliko je važno očuvanje zdravlja stanovništva u jeku pandemije a i inače. O očuvanju zdravlja važno je obrazovati sve, a ne samo ciljnu dobnu skupinu jer kvaliteta života bolesnika koji su liječeni u poodmakloj fazi raka debelog crijeva je ipak narušena a preživljenje slabije. Stoga se ove godine program provodi pod motom-pošalji uzorak-spriječi rak, kako bi svi uključeni zaista i poslali uzorak.

U ovom 5. ciklusu, iz županijskih zavoda za javno zdravstvo, pozivaju se sve osobe rođene od 1947-1971. godine.”