Obilježen Svjetski dan borbe protiv raka

07. 2. 2017.

Dana 04.veljače 2017 godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) obilježen je Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) s ciljem podizanja svijesti o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Namjera je bila da se putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informira što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem usvajanja zdravih životnih navika te postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka.

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 27,9% predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH. U 2014. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 21 434 novooboljelih od raka, a umrlo je 13 939 osoba (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2014., Bilten 39, Zagreb 2016).

Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 265 na 100 000 stanovnika. Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti preko 330 na 100 000 stanovnika.

Sukladno tome, naš konačni cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija u 2017. godini je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske. Donošenjem ovog dokumenta stvorit će se preduvjeti za smanjenje pojavnosti i smrtnosti te poboljšanje kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo se pokroviteljima, sponzorima i medijima koji su nam pružili veliku potporu u održavanju događanja. Isto tako, hvala svim građanima koji su svojim dolaskom podržali ovu javno zdravstvenu manifestaciju.

Više fotografija možete pogledati u rubrici Fotogalerija.