Obilježena javno zdravstvena manifestacija Dan narcisa

28. 3. 2017.

Dana 25.ožujka 2017. godine u organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) te uz podršku Hrvatske liječničke komore i časopisa Story obilježen je Dan narcisa na Cvjetnom trgu te na ostalih 15-tak lokacija u Gradu Zagrebu. Dan narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događanja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške oboljelima od raka. Članice i volonteri Udruge P.I.N.K. – life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre, oboljele žene te osobe iz javnog i političkog života, rame uz rame dijelili su narcise građanima uz prikupljanje donacija.

Dan Narcisa poseban je dan posvećen podršci oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade. U svijetu su narcise poznate kao simbol nade za oboljele od raka iz razloga što svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simboliziraju nadu u ozdravljenje. Mnogostruki oblici narcise, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih.

Donacije prikupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji koristit će se za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihosocijalni oporavak oboljelih. Krajnji cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija Udruge P.I.N.K. – life u 2017. godini je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske.

Obilježavanje Dana Narcisa u organizaciji Udruge P.I.N.K. – life odvijalo se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića.