Održana javno zdravstvena manifestacija “Sačuvajmo zdrave dojke”

19. 10. 2021.

Zagreb, 16. listopada 2021.* – *U subotu, 16. listopada 2021. od 10 do 14 sati u parku Zrinjevac i na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u organizaciji udruge Pogled iz novog kuta – life* (*P.I.N.K. – life), održala se javnozdravstvena manifestacija „Sačuvajmo zdrave dojke“ *

Cilj ove javno zdravstvene manifestacije je jačanje svijesti o važnosti usvajanja zdravih životnih navika te redovitih pregleda i samo pregleda dojki.

Započela je na Zrinjevcu, govorima uvaženih gostiju koji su prethodili mimohodu koji je krenuo u 10 h sa Zrinjevca sve do Cvjetnog trga. Okupljenima se prva obratila predsjednica Udruge P.I.N.K.- Life, *Nives Morić*. ‘Hvala svima što ste ovdje šestu godinu zaredom. Vrlo sam ponosna. Ovakve akcije su jako važne, preventiva je važna, važno je promovirati zdrav način života i zdravlje žena jer zdrava žena je stup obitelji. Zdrava žena znači i zdrava obitelj’, poručila je.

Kratki govor održao je i docent *Krešimir Martić,* pročelnik klinike za rekonstrukciju dojke. ‘Živimo u uvjetima koronavirusa, stresa, zdravlje nikad nije bilo bitnije’, započeo je. ‘Ne treba odgađati samopregled, pregled i posjetu liječniku. Apeliram na sve sugrađane i sugrađanke da se redovito kontroliraju, na liječnike da u sustavu otežanog rada uvijek daju prednost hitnim pacijentima, ali i na političare da sustav bude učinkovit, čak i u ovim vremenima’, zaključio je.

‘Drago mi je da smo se ovdje okupili, jer ovo je hvalevrijedna kampanja. Karcinom dojke je najučestaliji karcinom kod žena. Smrtnost je niska kod ranog otkrivanja bolesti. Odaziv žena na ovakve preglede koji se provode u dva programa jest 58 posto, no to još uvijek nije dovoljno. Radimo na tome da odaziv bude još veći. Zahvaljujem svima koji svojim doprinosom rade na skretanju pozornosti na ovakve akcije’, izjavila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, *Ivana Đerek Dubravčić.*

‘Želimo pokazati svima da nam je stalo do ovakvih akcija. Svi mi znamo da je bolje spriječiti nego liječiti. Potičem sve građane da se preventivno pregledavaju. Nemojte nikada misliti da se karcinomi događaju nekome drugome, i ja sam to mislio dok nije došla istina. Imam ga i ja” Zbog te istine treba uživati u svakom novom danu, svakodnevno dokazivati sebi i drugima da smo jači od bolesti. Naša unutarnja snaga je nepobjediva. Držite se i živjeli’, poručio je *Joško Klisović*, Predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

‘Već sam šestu godinu u ovakvim akcijama koje su jako bitne u podizanju svijesti među ljudima. Ne treba izbjegavati liječnike i zabijati glavu u pijesak, treba se suočiti s tim rezultatima. Mi osiguravamo financijsku podršku, imamo strateški plan i osigurali smo sve uvjete za prevenciju i borbu. Prevencija je najvažnija, jer izlječivost je 90 posto ako se rak otkrije na vrijeme’, poručio je izaslanik Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva, gospodin *Tomislav Dulibić*.

‘Posebna mi je čast i ove godine biti s vama. Drago mi je da i ove godine možemo učiniti nešto za borbu protiv raka dojke. Želimo dati doprinos svim udrugama koje se bore protiv raka dojke, podrška svim oboljelim ženama i ženama koje su se izvukle iz ove opake bolesti. Prevencija, prevencija i samo prevencija. Kako kod raka dojke, tako i kod svih bolesti. Ja to najbolje znam, vjerujte mi. Javljajte se na preglede, nemojte to zanemarivati, to je jedini način da pobijedimo bolest i živimo normalno. Nadam se da će ova akcija potaknuti sve žene koje dosad nisu bile na preventivnom pregled da krenu na njega. Teško je kad to dođe blizu vas, hvala vam i vjerujem da se vidimo i sljedeće godine’, poručila je na kraju izaslanica Predsjednika Hrvatskog Sabora te saborska zastupnica *Ljubica Lukačić*.

Nakon pozdravnih govora, povorka je krenula do Cvjetnog trga, a predvodili su je motoristi *Pleter Chapter Croatia*, dio internacionalne organizacije Harley Owners Group, a za njim je išla povorka članica i prijatelja udruge, ove godine u manjem broju nego inače, a sve zbog trenutne zdravstvene situacije. No pozitivnog duha nije nedostajalo pa su tako članice udruge s
osobama iz javnog života i motoristima Pleter Chapter Croatia, nosile revije domaćih dizajnera što je bila i glavna točka zabavnog programa koji se nastavio na Cvjetnom trgu.

Modni dizajneri koji su bili dio ovog projekta i dizajnirali za sve žene na reviji su *Lei Lou by Aleksandra Dojčinović, Anamarija Ricov, Robert Sever, Duchess, Etna Mar, Anovi by Ivona Glavaš, Delight, Ivana Jurić Design, Miss Strawberry te Katarina Mamić. Među osobama iz javnog života koje su nosile reviju, bile su i ambasadorica udruge Leonarda Lončar, doktorica Zrinka Rendić, glumica Ana-Marija Bokor Vrdoljak, operna diva Antonella Malis, dizajnerica Ivona Glavaš, bivša Miss Universe i PR Ivana Delač te Lucija Kožarić.*