Poziv na obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka!

29. 1. 2019.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka!

Pozivamo Vas da u subotu dođete na Cvjetni trg i podržite sve oboljele od raka u njihovoj hrabroj borbi protiv ove teške zloćudne bolesti.

Tema obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka 2019. – 2021. na globalnoj razini “I am and I will” naglašava kako svatko osobno može dati doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka, kao i poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka.

Pojavnost raka u Hrvatskoj nažalost raste iz godine u godinu pa je tako prema zadnjim podacima u 2015. bilo 22 503 novooboljelih od raka.

Isto tako, u Hrvatskoj je iznimno velika smrtnost od raka ( 13 964 umrlih od raka u 2017. godini) te je Hrvatska od svih 28 članica EU odmah iza Mađarske na drugom mjestu po smrtnosti od raka.

Udruga Pogled iz novog kuta – life pozdravlja izradu Nacionalnog plana protiv raka RH te smo povjerenstvu za izradu ovog iznimno važnog dokumenta dostavili i vlastiti prijedlog ciljeva i mjera u svim ključnim područjima za borbu protiv raka.

S obzirom da se nacrt Nacionalnog plana protiv raka RH još uvijek nalazi u fazi javnog savjetovanja pozivamo sve građane da se na stranici www.nppr.hr uključe sa svojim konkretnim prijedlozima za izradu predmetnog dokumenta.