RAK DEBELOG CRIJEVA – PREVENTIVNA AKCIJA

21. 5. 2023.

Obilježen je Dan plave zvijezde s bajkerima HOG Pleter Chaptera u glavnim ulogama

Ove nedjelje, 21.5.2023. održana je javno zdravstvena akcija „Blue day – Dan plave zvijezde koju su udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) i Pleter Chapter Croatia obilježili šestu godinu za redom.
Cilj ovog zdravstveno edukativnog događanja bio je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od ove zloćudne bolesti.
Naglasak je dan na onome što se može učiniti; a to je ako ste stariji od 50 godina, potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Potrebno j održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhan, ograničiti unos alkoholnih pića.
Neki od simptoma su pomutnje rutine pražnjenja crijeva, krvarenje iz rektuma ili krv u stolici, stalni osjećaj nelagode u području abdomena, mučnina i povraćanje, gubitak težine, kronični umor.
Ovo događanje održano u Bikers Beer Factory dio je projekta DISTINGUISHED GENTLEMAN’S RIDE u organizaciji Pleter Chapter Croatia.
Bikeri su svojom vožnjom po centru grada skrenuti važnost na redovite preventivne preglede. Podijelili su se edukativni leci a uzvanike su posjetila i izaslanstva Sabora ispred kojeg je bila Ljubica Lukačić, EU parlamentarac Tomislav Sokol te ispred Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, kao i prijatelji udruge koji su ovu nedjelju izdvojili za svoj dolazak poput Amre Peternel i Hane Tabaković.
Svi su naglasili važnost odaziva na pozive koje građani dobivaju putem Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva kojeg provodi HZJZ jer je nažalost odaziv i dalje vrlo slab.

STATISTIKA I PROMEMORIJA HZJZ

Ovo sijelo raka je prvo po pojavnosti i drugo po smrtnosti od zloćudnih novotvorina. Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2020. god., rak debelog crijeva je otkriven u 3396 osoba (2007 M i 1389 Ž).
Prema podacima baze umrlih HZJZ odnosno DZS, u 2021. umrlo je 2116 osoba od raka debelog crijeva, što je neznačajno više nego za trogodišnjeg pada (2018. -2240 osoba i 2019. – 2095 osoba i 2020. godini od te bolesti umrlo je 2079 osoba). Ovo smanjenje smrtnosti bi bilo značajnije kad bi se svi građani pridržavali preporuka za sprječavanje raka debelog crijeva, te naučili da je ovo rak kojeg je moguće spriječiti i bolje liječiti ako se otkrije u početnoj fazi unutar programa.

Vrlo je važno da javnost bude dobro obaviještena kako je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna i utemeljena na znanstvenim dokazima.