Sačuvajmo zdrave dojke – donatorsko događanje PINK FEST u središtu Zagreba, subota 21. listopada

19. 10. 2023.

Oko 3000 žena u Hrvatskoj svake godine čuje dijagnozu:“ Imaš rak dojke!” One se u tom trenutku moraju boriti za svoje zdravlje i život, kao i za zdravlje svojih obitelji koje su s njima u toj borbi iz dana u dan. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti žena u Hrvatskoj, nakon raka pluća te kolorektalnog raka, i javni zdravstveni problem. Stoga udruga Pogled iz novog kuta P.I.N.K.-life i magazin Story već 12. godinu za redom obilježavaju listopad kao mjesec osvještavanja o prevenciji i borbi protiv raka dojke. Središnji je dio te inicijative pod geslom Sačuvajmo zdrave dojke donatorsko događanje u centru Zagreba u subotu, 21. listopada

Prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2022.g. 647 žena (stopa 32,4/100.000).
Posljednjih 20-ak godina incidencija raka dojke u RH je u porastu, s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006.g. kada je u RH uveden nacionalni program probira na rak dojke. Porast incidencije raka dojke je očekivan jer su probirom otkriveni karcinomi koji bi inače bili otkriveni kasnije. Trend mortaliteta u istom razdoblju je u slabom porastu do 2016. g., od kada vidimo pad mortaliteta raka dojke u RH i to za 25-30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope incidencije su u skupini žena između 65 i 69 godina, a čak preko 80% novoooboljelih je starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv na mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja. Ciljevi programa su dijagnoza bolesti u što ranijem stadiju, poboljšanje kvalitete života oboljelih te smanjenje mortaliteta. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. 60% novootkrivenih karcinoma dojki otkriveno je u lokaliziranom stadiju u okviru programa probira na rak dojke.
Zagreb u ružičastom u subotu, 21. listopada: mimohod i modna revija podrške oboljelima od raka dojke

Samopregled dojki, redovit odlazak na mamografske preglede i provođenje edukativnih aktivnosti u svrhu osvještavanja javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti, od krucijalnog je značaja za prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke. Udruga P.I.N.K.-life u suradnji s časopisom Story i partnerima provodi nacionalnu javnozdravstvenu kampanju borbe protiv raka dojke pod geslom – Sačuvajmo zdrave dojke – čiji je središnji dio donatorsko događanje u centru Zagreba, u subotu 21. listopada:
• PARK ZRINJEVAC (TRG NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG), 10 sati
Mimohod do Trga Petra Preradovića u znak potpore oboljelima od raka dojke, uz obraćanje okupljenima:
• NIVES MORIC, predsjednica Udruge P.I.N.K.-life
• doc.dr. sc. KREŠIMIR MARTIĆ, dr. med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije
• izaslanik Hrvatskog Sabora
• izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba
• izaslanik Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva

• CVJETNI TRG (TRG PETRA PRERADOVIĆA), 10 – 14sati
Donatorski edukativno-zabavni program uz modnu reviju domaćih dizajnera koje će nositi osobe iz javnog života s članicama udruge P.I.N.K.-life, oboljelim od raka dojke
Uz prikupljanje sredstava za rad Udruge (provođenje edukativnih programa i psiholoških savjetovanja) te pomoći pri kupnji opreme zdravstvenim ustanovama u svrhu poboljšanja dijagnostike, liječenja i rehabilitacije oboljelih i operiranih žena od karcinoma dojke, naglasak se stavlja i na preventivan te edukativan aspekt događanja.
Dođite na Pink Fest ove subote, 21.listopada, pridružite se mimohodu podrške oboljelima od raka dojke na Zrinjevcu s početkom u 10 sati, a potom podržite akciju na Cvjetnom trgu.