SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

04. 2. 2024.

Danas je svjetski dan borbe protiv raka. Tim povodom Udruga P.I.N.K. life jučer je u knjižnici Bogdan Ogrizović u samom centru grada Zagreba, obilježila SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA i bila suorganizator promocije knjige KLADUŠKE HEROINE te ugostila članice udruge iz Velike Kladuše, jer suradnja ne poznaje granice.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba. Na ovaj način se nastoji podići svijest o prevenciji malignih bolesti, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja.

World Cancer Day utemeljen je Pariškom poveljom koja je usvojena na svjetskom Summitu – „Protiv raka za novi milenij“, održanom 4. veljače 2000. u Parizu. Cilj povelje je promocija istraživanja za liječenje kao i prevenciju bolesti, mobilizacija globalne zajednice na borbu protiv raka. Inicijator i koordinator obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka na globalnoj razini je organizacija sa sjedištem u Ženevi, Švicarska (Union for International Cancer Control). Organizacija je osnovana 1933. te je najstarija i najveća međunarodna organizacija za rak.

Među okupljenim uzvanicima promocije i knjige bili su i predstavnici vlasti ali i autorica i urednica knjige “Kladuške heroine” gospođa Fikreta Muslić.

Ova knjiga nije samo skup riječi na papiru, već je to jedno intimno putovanje. Putovanje koje nas vodi kroz različite svjetove, emocije i misli. Ona nam pruža priliku da se izgubimo u priči, da osjetimo tugu, hrabrost i radost, borbu i ustrajnost i mnoge druge emocije koje ove priče pričaju.

Gospođa Mersa Meri Miljković druženje je otvorila pjesmom a zatim su govore održali u ime Skupštine grada Zagreba dr. Trpimir Goluža.
U ime Gradonačelnika grada Zagreba bila je prisutna gospođa Jasna Tucak, u ime Ministarstva zdravstva gospođa Dunja Poljak Skoko, a u ime Sabora RH gospođa Ljubica Lukačić.

Zahvalu je izrekla i predsjednica udruge P.I.N.K. Life, gospođa Nives Moric dok je program vodila radijska voditeljica Iva Peranov.

Udruženje “Sutra je novi dan Velika Kladuša” osnovano je 2016. godine s ciljem podizanja svijesti o prednosti rane prevencije karcinoma svih vrsta. Upravo zato jer u sklopu redovnih aktivnosti udruge obilježavaju mjesece prevencije nekoliko vrsta rakova, poput: grlića maternice, dojke, prostate, kože te rakova kod djece.
U sklopu redovnih aktivnosti su im i redovne radionice sa psihologom i radionice dekupaž tehnike.
Od lipnja 2023 godine ova udruga je dio ECPC savez onkoloških udruženja iz Europe, a od rujna 2023 su kao udruženje u sklopu projekta Una Sana Potencijal dio UICC mreže u Ženevi.

Knjigu Kladuške heroine objavili su u rujnu 2021 a u studenom 2023 knjiga je prevedena na engleski jezik, a o tome je okupljenima govorila predsjednica udruge “Sutra je novi dan Velika Kladuša”, gospođa Nasija Đihanović dok je priču o knjizi nastavila sama urednica.

Okupljenima se obratio i doc. dr. sc. Krešimir Martić, dr. med. specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije edukativnom prezentacijom, a kraj druženja završilo se glazbenom izvedbom “Neka cijeli ovaj svijet” operne pjevačice Sandre Bagarić.

Pogledajte galeriju