UDRUGA PINK LIFE OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN NARCISA

01. 4. 2022.

Međunarodni Dan Narcisa poseban je dan posvećen oboljelima od raka, a ove godine prateći i globalnu inicijativu Close the care gap ukazuje se na potrebu da svi onkološki bolesnici imaju iste mogućnosti informiranja i liječenja, pa je s tim ciljem ovogodišnji naglasak bio i na stanovništvu Ukrajine

Zagreb, 26. ožujka 2022. – Ove subote, 26. ožujka 2022. u Zagrebu obilježen je Međunarodni Dan Narcisa.

Podjela narcisa održana je na 7 lokacija u Zagrebu, s centralnom na Cvjetnom trgu (kod spomenika), dok je paralelno obilježena i na Trgu bana Josipa Jelačića gdje je donatorsku prodaju vodilo Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara.  Uz njih, program su obogatili i Dječji vrtić Savica donatorskom prodajom svojih cvjetnih radova te Centar za rehabilitaciju Silver kroz sudjelovanje socijalizatora sa štencima te volontera centra s terapijskim psima.

Ovu akciju popratile su mnoge osobe iz javnog života te prijatelji udruge. Među njima je bio i doc. dr. sc., Krešimir Martić, Dr. Kust, bivši predsjednik Ivo Josipović, Ljubica Lukačić, Vesna Škare Ožbolt koja je došla s 2000 narcisa i donirala ih, Mirela Holy, Davor Bernardić, Martina Dalić, Leonarda Lončar, Ivana Delač, Lana Jurčević i mnogi drugi, a posebne gošće bile su izaslanice Veleposlanstva Ukrajine Ljudmila Vološina, Olena Vasylevska, te Maria Maleško kao Predsjednica udruge Ukrajinaca Grada Zagreba.

IZJAVE

Andrea Parun Šuper ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je:” Petu godinu za redom u RH pada smrtnost od raka dojke i to je jednim dijelom sigurno zahvaljujući provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine ali i sve bolje dijagnostike i liječenja. Stoga i povodom obilježavanja Dana narcisa pozivam sve žene da obave besplatne mamografske preglede.”

Predsjednica Udruge Nives Moric, ovom prilikom je izjavila: “Kao i svake godine Dan narcisa obilježavamo slaveći život i nadu u ozdravljenje. Cvijet narcisa simbol je života svih onkoloških bolesnika i prava na liječenje. Posebno ove godine dajemo onkološkim bolesnicima u Ukrajini koji trenutno nemaju mogućnost kvalitetnog ozdravljenja. Mi smo otvoreni da sve izbjeglo stanovništvo Ukrajine, koje ima potrebe za podrškom kroz onkološko liječenje se javi nama u udrugu a mi ćemo im pomoći maksimalno kako možemo.”

Jasminka Miličević iz Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara izjavila je: “Produktivno je surađivati i pomagati, a ova ogodišnja suradnja je bitna i za našu udrugu i PINK life jer kroz naš rad znamo da prevencija čini razliku i olakšava liječenje. Zato pozivamo sve da se odazivaju na Nacionalne programe prevencije koje imamo.”

POVIJEST DANA NARCISA i CILJ AKCIJE

Međunarodni Dan Narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu,  uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.

Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, potiče se građane da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje dijagnostike i liječenja raka, educira se građane o prevenciji raka,  odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja te o najboljim oblicima dijagnostike i liječenja raka. Udruga P.I.N.K. Life pridružuje se ostalim zemljama u obilježavanju Daffodil day-a, akcijom na Cvjetnom trgu i 6 drugih lokacija u Zagrebu.

Donacije prikupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji koristit će se za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihofizički oporavak oboljelih.

STATISTIKA

U 2019. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 25 352 novooboljelih od raka, (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2019., Bilten 44, Zagreb 2021). Na muškarce otpada 53%, a na žene 47% novooboljelih od raka. Najčešća sijela raka kod muškaraca su: rak prostate (2731), rak pluća (2330), rak debelog crijeva (2111). Najčešća sijela raka kod žena su: rak dojke (2999), rak debelog crijeva (1549), rak pluća (1089).  U 2020. godini u Hrvatskoj je umrlo 13 508 osoba od raka (HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2020. godini, Zagreb 2021). Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 23,7 % predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH. Najčešći uzroci smrtnosti od raka kod muškaraca su: rak pluća (1918), rak debelog crijeva (1234), rak prostate (785). Najčešći uzroci smrtnosti od raka kod žena su: rak pluća (901), rak debelog crijeva (845), rak dojke (722). Posebno želimo istaknuti značajno smanjenje smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj (mortalitet od raka dojke u padu 5. godinu zaredom). To je dijelom rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje rada dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenje raka dojke.

Prema statističkim podacima iz 2017. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 257,1 na 100 000 stanovnika, Izvor (Eurostat). Hrvatska od svih 27 članica EU drži drugo mjesto sa stopom smrtnosti u 2017. od 323,3 na 100 000 stanovnika.  Prvo mjesto drži Mađarska sa stopom smrtnosti od 342,1 na 100 000 stanovnika. Standardna stopa smrtnosti od raka za muškarce u Hrvatskoj iznosi 481,1 na 100 000 stanovnika i najviša je u EU, Izvor: (Eurostat).

OSTALO

Aktivnosti i obilježavanje Međunarodnog Dana Narcisa udruge P.I.N.K. life odvijale su se uz potporu Predsjednika Države, te su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Skupštine Grada Zagreba te Gradonačelnika Grada Zagreba.

Ova akcija se održavala se s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije. Poseban naglasak dalo se izbjeglima i bolesnima iz Ukrajine, kao dio globalne inicijative koju je Udruga obilježavala i u veljači ove godine pod geslom #closethecaregap, a koja se zalaže za ravnopravnost u liječenju i informiranju.